Jak u nás probíhá první hodina psychoterapie. Co můžete očekávat a na co je příliš brzy. Pro všechny z vás, kteří uvažujete o psychoterapii, nabízím pohled do zákulisí své pracovny v psychoterapeutickém centru Tavia na Praze 6.   

Klienta v Tavii vítá psychoterapeut 

K psychoterapeutickému centru Tavia v Dejvicích půjdete kousek od zastávky tramvaje kolem parčíku. Zazvoníte a já vás uvítám u dveří. Recepční nemáme.  Vždycky je to terapeut, kdo vítá nového klienta či klientku. Snažíme se také, aby se jednotliví klienti navzájem nepotkávali a měli dostatek soukromí.

Usadím vás do křesla. Než vám uvařím kávu nebo čaj, budete mít trochu času porozhlédnout se v novém prostoru. Na zdech uvidíte pár obrazů. Každý z nich má svůj příběh. Prohlédnete si také fotografii rybářů na otevřeném moři naproti vašemu křeslu, která symbolizuje to, co nás čeká. Klidnou a trpělivou spolupráci na všem, co vás trápí, s čím přicházíte.

S prvotní nervozitou si poradíme 

Terapeutická místnost v Tavii

            Psychoterapeutická místnost

První hodina psychoterapie probíhá ve znamení počáteční nervozity.  Je to přirozené. Nervozitu na obou stranách po chvíli překonáme. Zeptám se, jak vás mám oslovovat, aby to bylo příjemné. Nabídnu pár stručných informací k průběhu psychoterapie. A pak už se začnu ptát. Bude mne zajímat s čím ke mně přicházíte. Jak vám mohu být užitečná. Nechám na vás, co a jak mi řeknete. Někdy klienti a klientky popisují svůj životní příběh, jindy aktuální situaci. Naslouchám, doptávám se, reaguji na to, co říkáte. Vnímám, o čem se vám mluví těžce a kde mohou být schovaná důležitá témata. Pokračujeme v rozhovoru. Mé empatické reakce vás inspirují k dalším úvahám. Místy se odmlčíme, abyste si mohli ujasnit myšlenku či uvědomit pocit, který se objeví. Vše probíhá přirozeně. Rozhovor nás vede k důležitým věcem.

Psychoterapeut nemá patent na pravdu a je to v pořádku

Po čtyřiceti minutách upozorním, že se brzy nachýlí čas našeho prvního setkání ke konci. Uteče to rychle. Shrnu vše, co jsem slyšela anebo se domnívám, že by mohlo být pro vaši psychoterapii důležité. Vždy jde o nabídku, kterou předkládám k vaší vlastní úvaze nikoli o nějakou jedinou pravdu. Je na vás, zda se vám má slova budou pozdávat anebo je vyvrátíte. Vše se děje na místě. Vytváříme spolu vztah, který je založen na bezpodmínečném přijetí a empatii z mé strany. Pokouším se vytvořit prostor důvěry, ve kterém je možné promyslet si a sdílet vše, co považujete za důležité. Do ničeho vás nenutím, nekladu nepříjemné otázky, nehodnotím ani nesoudím.

Psychoterapie je o důvěře

V psychoterapii je důležitá důvěra

V závěru naší první hodiny si odsouhlasíme, co je oním hlavním tématem, na které se budeme zaměřovat. Zároveň vás upozorním, že někdy nás rozhovor odvedete i jinam, což může být znakem toho, že téma má více rovin, kterým je třeba se věnovat. Řekneme si ještě pár pravidel a praktických informací. Navrhnu, že účinná terapie potřebuje jistou pravidelnost, a to ve frekvenci jednou týdně či za čtrnáct dní. Délka setkávání vždy záleží na vás. Budeme se vídat tak dlouho, jak vám to bude připadat užitečné. Může to být v řádech měsíců i roků. Ale na takové rozhodování je zatím brzy. Vždyť se vidíme poprvé.

Psychoterapie probíhá v duchu empatického přijetí klienta

Vše, co potřebujete vědět, už bylo řečeno. Zeptám se na váš pocit z našeho prvního setkání. Nabídnu vám možnost si vše rozmyslet. Pokud pro vás bylo naše první setkání přínosné a rozhodnete se vstoupit do psychoterapie, můžete mi zavolat či napsat abychom se dohodli na termínu dalšího setkání. V případě, že cítíte, že to není z nějakých důvodů ono, už se ozývat nemusíte. Vyřešíme platbu za první sezení. Vyprovodím vás ke dveřím, rozloučíme se a vy odcházíte se zkušeností s prvním terapeutickým setkáním.

Pokud do psychoterapie vstoupíme, příště začneme dohodnutým tématem. Rozhovor bude probíhat podobně, postupně se bude prohlubovat stejně jako náš vztah a vaše vhledy do vlastních potíží. To vše vám ve vašem životě pomůže změnit vlastní situaci, vyřešit problém, udělat správné rozhodnutí, pozměnit postoj či způsoby chování. Zkrátka přijmout a realizovat potřebnou změnu, která povede k vašemu spokojenějšímu životu.

První hodina psychoterapie nabízí neobvyklou dávku porozumění

Když s klienty ukončujeme dlouhodobou terapii a hodnotíme, co bylo přínosné, někteří říkají, že právě první společná hodina pro ně byla ze všech nejdůležitější. Dostalo se jim porozumění, na které doposud nebyli zvyklí. Cítili se povzbuzeni k dalšímu hledání odpovědí na své otázky a především k důvěře ve vlastní schopnosti. Takže pokud se rozhodujete o návštěvě u nás, pamatujte, že nejtěžší je se rozhodnout. To, co vás čeká potom, už po přečtení tohoto článku nebude takovou neznámou.

A pokud vás napadají další otázky, ozvěte se, ráda vám je zodpovím. Případně vás ráda uvítám ve své pracovně na první hodině psychoterapie.

Vaše psychoterapeutka Ivana Šindlerová